Winnaars 2022

Winnaar Cultuurprijs Overijssel 2022

Hendrik Jan Bökkers

Hendrik Jan Bökkers (1977), popmuzikant en ambassadeur van het Nedersaksisch, krijgt de Cultuurprijs Overijssel 2022. De prijs wordt hem toegekend omdat hij al ruim 20 jaar een popmuzikant van buitengewone en inspirerende kwaliteit is. Sinds 2007 is hij de frontman van zijn eigen band, Bökkers. Daarnaast is Hendrik Jan hét boegbeeld van de streektaal in Overijssel, hij zet zich met hart en ziel in voor de cultuur van de taal van het Nedersaksisch.

Winnaar Cultuurtalent Overijssel 2022

Nathalie Schaap

Nathalie Schaap (1993), een groot talent op gebied van kunst en cultuur in en voor Overijssel, krijgt de prijs Cultuurtalent Overijssel 2022. De prijs wordt haar toegekend als erkenning van haar talent én als stimulering om bovenal door te gaan als veelbelovend musicus.

Winnaar Cultuurprijs Overijssel 2022

Hendrik Jan Bökkers

Iudicium

Het bestuur van de Stichting Cultuurprijs Overijssel, bijeen op 11 mei 2022 te Zwolle, heeft besloten de Cultuurprijs 2022 toe te kennen aan Hendrik Jan Bökkers te Heino, popmuzikant en ambassadeur van het Nedersaksisch.

Het bestuur heeft het besluit genomen op basis van het ‘Visiedocument Stichting Cultuurprijs Overijssel’ en na zorgvuldige bespreking en beoordeling van de 101 nominaties voor de Cultuurprijzen Overijssel (Cultuurprijs Overijssel en Cultuurtalent Overijssel).

Het bestuur is van mening dat Hendrik Jan Bökkers al ruim 20 jaar een popmuzikant is van buitengewone en inspirerende kwaliteit. Hij is sinds 2007 de frontman van zijn eigen band, Bökkers. Met zijn stevige rockmuziek, zijn brede publieksbereik, zijn eigen arrangementen en teksten is er sprake van een inspirerende culturele impact op de samenleving, met daarbij bovendien altijd aandacht voor de Nedersaksische cultuur en taal.
Hij levert als veelzijdig popmuzikant en als promotor van het Nedersaksisch een waardevolle bijdrage aan de versterking van het kunst- en cultuurklimaat in Overijssel en hij is een kunst- en cultuurambassadeur bij uitstek.

Hendrik jan Bökkers (1977) is al meer dan 20 jaar actief als professioneel rockmuzikant, arrangeur, bandleider en tekstschrijver. Op onvermoeibare wijze speelt hij met zijn band rock met blues op tal van podia in de regio en ver daarbuiten. In de ‘Top2000’ van 2021 staat Bökkers met twee nummers. In 2021 en 2022 presenteerde hij zich met zijn band in een speciale tour voor theaterpodia, met steeds weer volle zalen.
Hij deelt zijn ervaring en deskundigheid als popmusicus ook graag met nieuw talent.

Hendrik Jan Bökkers profileert zich bij uitstek als een ware Overijsselse kunstenaar. Het DNA van de regio is in al zijn muzikale teksten te horen. Hij promoot en stimuleert de Nedersaksische cultuur en taal ook buiten zijn muziek. Hij werkt samen met de IJsselacademie, het kenniscentrum voor streektaal en streekcultuur in Overijssel. Hij werkte mee aan een curriculum ‘Nedersaksisch’ voor het basisonderwijs. In opdracht van HEDON Productiehuis te Zwolle, maakt hij samen met Albert Bartelds de podcast ‘De Nedersaksen’.

Bestuur Stichting Cultuurprijs Overijssel
Zwolle, 11 mei 2022

Henk Jan Meijer, voorzitter
Laurien Timmermans
Gerard Cornelisse
Hein te Riele

Winnaar Cultuurtalent Overijssel 2022

Nathalie Schaap

Iudicium

Het bestuur van de Stichting Cultuurprijs Overijssel, bijeen op 11 mei 2022 te Zwolle, heeft besloten de prijs Cultuurtalent Overijssel 2022 toe te kennen aan Nathalie Schaap.

Het bestuur heeft het besluit genomen op basis van het ‘Visiedocument Stichting Cultuurprijs Overijssel’ en na zorgvuldige bespreking en beoordeling van 101 nominaties voor de Cultuurprijzen Overijssel (Cultuurprijs Overijssel en Cultuurtalent Overijssel).

De prijs Cultuurtalent Overijssel wordt Nathalie Schaap toegekend omdat ze een meer dan bijzondere prestatie heeft geleverd op het gebied van de lichte muziek in Overijssel, en dat er sprake is van een uitzonderlijk, uitdagend en ondernemend talent.
De prijs wordt Nathalie Schaap toegekend als erkenning van haar talent én als stimulering om bovenal door te gaan als veelbelovend musicus en cultureel ondernemer.

Nathalie Schaap (1993), woonachtig in Zwolle, schoolde zich aanvankelijk in de klassieke muziek, waarbij zij opviel door haar veelzijdigheid: ze bespeelde meerdere instrumenten en legde er ook de basis voor haar zangcarrière. Tijdens haar studie aan het ArtEZ Conservatorium ontdekte ze de contrabas, en ontwikkelde ze zich met haar stem en dit instrument tot een veelomvattend talent, nu met name op gebied van de lichte muziek.
Ze is actief met haar eigen projecten Cousin Hatfield en het Medan Trio, waarmee ze meerdere malen door Europa toerde. Daarnaast werkt(e) ze samen met Douwe Bob, Bertolf, het Metropole Orkest en vele anderen.

Samen met Tibor Elferink startte ze in 2021 het Common Ground Festival in Zwolle.

Nathalie Schaap is een talentvol kunstenaar met allure én cultureel ondernemerschap. Ze wacht niet af, en neemt zelf initiatieven.

Bestuur Stichting Cultuurprijs Overijssel
Zwolle, 11 mei 2022

Henk Jan Meijer, voorzitter
Laurien Timmermans
Gerard Cornelisse
Hein te Riele

Onze partners