Winnaars 2023

Winnaar Cultuurprijs Overijssel 2023

Theatergroep
De Jonge Honden

Theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle krijgt de Cultuurprijs Overijssel 2023. De Jonge Honden, opgericht in 2012, heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig, gerenommeerd en professioneel theatergezelschap, met nadrukkelijk een eigen signatuur. Ze is een belangrijke en inspirerende speler binnen de kunst en cultuur van Overijssel, maar inmiddels ook erkend en gewaardeerd op de landelijke theaterpodia.

Winnaar Cultuurtalent Overijssel 2023

Isabelle Renate la Poutré

Isabelle Renate la Poutré (1990) is fotografe en filmmaakster. Ze woont en werkt in Deventer. In haar werk onderscheidt ze zich door een geheel eigen beeldtaal, als resultaat van een voortdurend artistiek zoekproces. Isabelle Renate la Poutré heeft zich ontwikkeld tot een veelbelovend en professioneel Overijssels talent.

Winnaar Cultuurprijs Overijssel 2023

Theatergroep
De Jonge Honden

Iudicium

Het bestuur van de Stichting Cultuurprijs Overijssel, bijeen op 24 mei 2023 te Zwolle, heeft besloten de Cultuurprijs 2023 toe te kennen aan de Theatergroep De Jonge Honden te Zwolle, opgericht in 2008.

Het bestuur heeft het besluit genomen op basis van het ‘Visiedocument Stichting Cultuurprijs Overijssel’ en na zorgvuldige bespreking en beoordeling van de 109 nominaties voor de Cultuurprijzen Overijssel (Cultuurprijs Overijssel en Cultuurtalent Overijssel).

Het bestuur is van mening dat het collectief De Jonge Honden zich heeft ontwikkeld tot een veelzijdig, gerenommeerd en professioneel theatergezelschap, met nadrukkelijk een eigen signatuur. Ze zijn een belangrijke en inspirerende speler binnen de kunst en cultuur van Overijssel, maar inmiddels ook erkend en gewaardeerd op de landelijke theaterpodia.

Theatergroep De Jonge Honden, onder aansturing van artistiek leider Jolmer Versteeg en zakelijk leider Brigitte de Goeij, brengt op een toegankelijke, nieuwsgierige en verbindende wijze het publiek met (locatie)theater in aanraking met verhalen die liggen verscholen in een landschap, onze geschiedenis of historische locatie. Ze vertellen verhalen die vertrekken vanuit (im)materieel cultureel erfgoed en historische gebeurtenissen en die door maatschappelijke relevantie aankomen bij de actualiteit. De groep maakte onder meer: Operatie IJsellinie, Oorlogswinter, Spaghettirellen, Dineren met dictators en De Scheepsjongens van Bontekoe.

De Jonge Honden zijn met verve een culturele organisatie in én voor Overijssel. De regio is mede bron van inspiratie, ze zijn een open en inspirerende werkplaats voor Overijsselse makers en talenten en ze werken waar mogelijk samen met tal van culturele partners uit Overijssel.

Bestuur Stichting Cultuurprijs Overijssel
Zwolle, 24 mei 2023

Henk Jan Meijer, voorzitter
Gerard Cornelisse, penningmeester
Hein te Riele, secretaris
Laurien Timmermans
Nikki Olde Monnikhof
Mieke Conijn.

Winnaar Cultuurtalent Overijssel 2023

Isabelle Renate la Poutré

Iudicium

Het bestuur van de Stichting Cultuurprijs Overijssel, bijeen op 24 mei 2023 te Zwolle, heeft besloten de prijs Cultuurtalent Overijssel 2022 toe te kennen aan Isabelle Renate la Poutré.

Het bestuur heeft het besluit genomen op basis van het ‘Visiedocument Stichting Cultuurprijs Overijssel’ en na zorgvuldige bespreking en beoordeling van 109 nominaties voor de Cultuurprijzen Overijssel (Cultuurprijs Overijssel en Cultuurtalent Overijssel).

De prijs Cultuurtalent Overijssel wordt Isabelle Renate la Poutré toegekend omdat ze een meer dan bijzondere prestatie heeft geleverd op het gebied van fotografie en film in Overijssel, en dat er sprake is van een uitzonderlijk, uitdagend en ondernemend talent.

De prijs wordt Isabelle Renate la Poutré toegekend als erkenning van haar talent én als stimulering om bovenal door te gaan als veelbelovend fotograaf, filmmaker en cultureel ondernemer.

Isabelle Renate la Poutré (1990) woont en werkt in Deventer. In haar werk heeft ze een geheel eigen beeldtaal gevonden, als resultaat van een voortdurend artistiek zoekproces. Ze heeft zich ontwikkeld tot een veelbelovend en professioneel Overijssels cultuurtalent.

In ieder moment zit een uniek verhaal: dat is waar het om draait in het werk van fotograaf en filmmaker Isabelle Renate la Poutré. Door zelf in het decor op te gaan, geeft ze alles wat voor haar lens komt volledig de ruimte. Van artiesten als Kyteman, Typhoon en Jeangu Macrooy legde ze niet alleen optredens vast, maar juist ook ‘the unseen’.
Rauw en eigen, met een grove korrel en vaak zwart-wit, maar tegelijk warm en persoonlijk, zo is de stijl van Isabelle te omschrijven.
Recent toonde ze haar talent in de innemende en zeer persoonlijke documentaire ‘Inside AUT’,
een verhaal over kracht, eigenheid en je weg vinden in een wereld die nooit stil staat. Hierin maakt ze bovendien een moedige inhoudelijke stap: van een rol achter de camera naar die ervoor, in de spotlight.

Isabelle Renate la Poutré is een talentvol kunstenaar met allure, cultureel ondernemerschap én oog voor de noodzaak van kunst en cultuur. Ze wacht niet af, en neemt zelf initiatieven. Ze zoekt daarbij nadrukkelijk de samenwerking met collega-kunstenaars en culturele organisaties in Overijssel.

Bestuur Stichting Cultuurprijs Overijssel
Zwolle, 24 mei 2023

Henk Jan Meijer, voorzitter
Gerard Cornelisse, penningmeester
Hein te Riele, secretaris
Laurien Timmermans
Nikki Olde Monnikhof
Mieke Conijn.

En hoe gaat het nu met Nathalie Schaap?

Nathalie Schaap over het winnen
van Cultuurprijs

Het winnen van de Cultuurtalent Prijs 2022 heeft mij veel gebracht. Allereerst heb ik met het geldbedrag een investering kunnen doen in mijn contrabas en gear. Daarnaast heb ik met dit geld lessen genomen bij diverse docenten, zodat ik me op diverse gebieden heb kunnen-, en nog steeds kan ontwikkelen. Deze titel heeft mij naast financiele steun ook erkenning en een kwaliteitskeurmerk gegeven. Na het winnen van de prijs heb ik diverse interviews mogen geven, wat mijn zichtbaarheid heeft doen verhogen.

Onze partners